CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

10/25/2008

REFLEKSI METAKOGNITIF LAMAN WEB

Pencarian laman web amat sukar untuk dikesan sekiranya tidak mendapatkan kata kunci yang tepat. Langkah saya yang pertama bagi mendapatkan laman web yang terbaik adalah dengan mengkaji kehendak soalan.

“Anda dikehendaki mencari, memilih, menilai dan mempelajari lima (5) laman-laman web yang berkaitan dengan penggunaan Teknologi Maklumat / ICT / komputer dan Kemahiran Berfikir dalam Pendidikan. Jika boleh pengintegrasian dalam dalam bidang pengkhususan anda (Pendidikan Islam, Pendidikan Khas.) Lakukan penilaian serta ringkasan ke atas setiap laman web dan kenapa laman web itu sesuai untuk dijadikan sumber rujukan berpandukan standard pemikiran yang anda pelajari dalam http://www.3metaku.com . Anda dikehendaki membina blog untuk tugasan ini dan dalam blog anda, kemukakan 5 alamat laman web (URL) berserta dengan penilaian & ringkasan. Kemukakan juga langkah-langkah yang anda ambil untuk mencari, memilih dan menilai laman-laman web berkenaan (refleksi metakognitif) ”.

Berbagai pertanyaan yang bermain di kepala saya,apa yang dikehendaki? apa yang perlu saya cari? Kemudian saya cuba menyimpulkan apa yang tersirat disebalik soalan yang dikemukakan dengan membuat gambaran mental langkah-langkah yang perlu saya lakukan. Dalam proses mencari laman web yang sesuai langkah pertama, saya meramalkan di atas sehelai kertas sebanyak mungkin kata kunci yang sesuai bagi mendapatkan laman web yang dikehendaki. Kemudian saya menggunakan ejen pencarian Internet Explorer dan internet Mozilla Firefox bagi mendapatkan laman-laman web yang dikehendaki berdasarkan kata kunci yang telah saya bina seperti ICT dan KBKK serta KBKK dalam pengajaran.

Pelbagai bentuk laman web yang muncul di skrin internet, saya cuba mengenal pasti laman web yang dikehendaki oleh Dr.Siti Fatimah. selama 2 jam saya mencari akhirnya saya berjaya mengumpulkan 9 jenis laman web. Oleh kerana, soalan mengehendaki 5 laman web sahaja, jadi saya cuba membanding beza dan menganalisis setiap laman web bagi mencari laman web yang bersesuaian dengan kehendak soalan. Selepas membanding beza laman web tersebut, akhirnya saya berpuas hati dan memuat naik 5 laman web ini ke dalam blog saya.

  1. http://btpn.moe.edu.my/pspnns/Unit_PSM&HE.PKG/kbkk.htm
  2. http://www.freewebs.com/anuar4u/
  3. http://www.myqalam.net/didik/index.php
  4. http://tvp.moe.edu.my/
  5. http://www.ppdkmy.net/page.php?69